måndag 4 januari 2010

Landstinget....Sjukvård, man kan skriva mycket om sjukvård och omvårdnad och sånt. Det står rätt mycket i tidningen. (Det finns en landsortsblaska och en så kallad lite större tidning i den här lilla stan)

Landstingsledningen är osams, konsulterna kostar många miljoner och fotfolket går på knäna men hinner ändå inte göra det som måste göras.

Mitt i det här blir vi sjuka, vi som försöker leva våra liv utanför sjukvårdens värld.

Då blir man hjälplös och helt beroende av att det finns såna som kan och vet och orkar. Ettochetthalvt dygn i en sjukhussäng är inte mycket av hjälplöshet.
Men... det suger att inte klara av att gå på toa och att tvingas bada i sin egen svett.

Jag vill inte klaga. Absolut inte. Blodsugarna, pillermadamerna och maskinskötarna gör sina jobb väldigt bra. Precist, tekniskt, med humor och värme.

Men hallå.....

Det hade varit skönt att få hjälp med lakanen och toan och tänderna.
Även om det bara var ett dygn.

Och när jag kommer hem läser jag lite mer noggrant i de gamla tidningarna om landstingskollapsen. Chefsavsättningar och konsultarvoden. Och uttalanden.
Om att sjukhuset ska syssla med att diagnosticera och behandla men inte med den förhatliga omvårdnaden.

Men hallå en gång till...

Hur ska man kunna bli diagnosticerad och behandlad utan att få kissa eller äta eller sova för att lakanen snott in sig och febern är så hög att man inte utan risk kan sitta upp och ordna textilierna?

Jag visste inte att sjukvårdsbiträden är avskaffade och att undersköterskor är lika utrotningshotade som vargar - och dessutom likt vargar också är lovligt jaktbyte.

Jag hade inte en aning om, att sjuksköterskor ska avlönas för att tvätta patienter... öh, nä visst ja, sånt tjafs sysslar man ju inte med på sjukhus, där kan vi vara skitiga och svettiga.


Men hallå.... alltså.


Kanske man skulle samla ihop lite bakteriekulturer och virusstammar och kontaminera ett antal brevpapper, skriva små söta meddelanden och skicka till landstingspolitikerna och de som styr och ställer med människoliv utan att träffa dem de har makt över... Och så skulle de öppna breven och bli smittade, inlagda och ... tja, otvättade, okissade och obytta. Men väl diagnosticerade i sina kissiga lakan.


Det kanske skulle vara något.


Hälsar en hemkommen och sjukskriven Ebba.


14 kommentarer:

mari sa...

Krya på dej Ebba,att bli sjuk och behöva ligga på sjukhus ,då behöver man nästan vara frisk(om du förstår hur jag menar).Hoppas prinsen tar väl han om dej det är du värd .

Ebba G sa...

Hej mari! (Tror du är ny här, i alla fall på kommentarssidan) Jo, du har rätt, det skulle underlätta om man var frisk när man var sjuk..
God fortsättning och håll dig borta från bakterierna!

Karin sa...

Krya på dig :-)

Kamilla sa...

It takes a fool to remain sain!

välkommen hem Ebba.

kram

Anonym sa...

En svensk överläkare inom en opererande specialitet skadade sig illa under en semester i sydostasien och blev akut omhändertagen och vårdad på ett litet, tämligen primitivt och påvert utrustat lokalt sjukhus. Så småningom flögs han hem genom SOS-service till hemmasjukhusets universitetsklinik i Sverige.Han fick alltså möjlighet att som professionell sjukvårdsutövare, men i rollen som patient, jämföra sjukhusvård driven under helt olika förutsättningar. Han konstaterade att vad avser nivå på hygien, omvårdnad, mathållning och allmänt omhändertagande var denna så oändligt överlägsen på det lilla asiatiska landsortssjukhuset att det var direkt pinsamt. Man hade inte någon avancerad magnetkamera och inte någon datortomografi - däremot doktorer som kunde tolka vanliga röntgenbilder och tekniskt fullfjädrade kirurger. Och man hade, inte minst, personal som höll alla utrymmen minutiöst rena.
Det är liten tröst att antalet administratörer är större här hemma.......
om detta läste papillon för några år sedan

Cecilia N sa...

Nu har jag läst ifatt vad som hänt de senaste dagarna och har bara att hålla med: Gott Nytt År till Ebba och Prinsen och krya på dig!

Osloskånskan sa...

Lillaste du! En sval hand på pannan och varm klapp på kinden! Fortsatt god bedring!

Den hemska tvillingen sa...

Hmmm du Ebba, om dessa konsultuppdrag och personalsparkningar och sånt läste man även i "mina" lokala tidningar. Tro om vi bor på samma ställe? :-)
Men oavsett bostadsort så önskar jag dig ett snabbt tillfrisknande och att du tar det lugnt under sjukskrivningen.

Anonym sa...

Hej Ebba,

skönt att höra att du är hemma, även om jag vet att sjukhusen formligen slänger ut folk som inte direkt är döende. Hoppas du blir helt frisk.

Har själv jobbat som biträde i mitten av 70-talet och sedan på nytt på sjukhem 2001, och insåg att syrrorna skulle nästan städa också, det är inte klokt.

Håll ut.

Hälsningar

Tant Cecilia

Anonym sa...

Krya på dig!
Ja det sparas och dras in på det mest elementära överallt, men sista stället borde vara sjukhusen där alla behöver en hjälpande hand och tid för ett normalt omhändertagande. Men sparade pengar är det enda som räknas i dagens läge!
Ta nu det lugnt så att du blir frisk igen *kram*

Lizette sa...

Anonym är jag inte

Lizette var det i förra kommentaren

Ebba G sa...

Tack för alla kryapådigorden. Dom är som stärkande medicin.
Såhär sjuk har jag inte varit sedan artonhundraåttio då det gick någon sorts pest under broarna... nä, det var nog senare förresten, i början på nittonhundratalet, eller rent av tjugohundraett eller så.
Gissa om jag är tacksam över att ha egna lakan och en varm lägenhet!!!!!!
Fast det där med omvårdnaden på sjukhuset stör mig.
Återkommer nog om det.
kram allihopa!

Gunilla sa...

En ny kommentator här men som läst bloggen länge. :)

Ber om att få återkomma med kommentarer vid annat tillfälle då däsan ä däppt och behöve sdytas.

Välkommen hem iaf! :)

Ebba G sa...

Hej intenyagunilla... kul att du hittat hit!
Hoppas din däppta däsa ger bed sig!