lördag 30 januari 2010

Ännu en lång predikan om Sj och frihetSåhär är det.....

Om man ska åka någonstans med SJ måste man uppge sitt namn, det ska stå på biljetten. Och sedan måste man kunna legitimera sig på tåget.

På deras hemsida står det, att det är för vår säkerhet.
Men det kan väl varenda kotte räkna ut, att det är för att deras underliga biljettsystem inte ska användas av folk som köper upp massor av billiga biljetter för att sedan sälja dem - fortfarande rätt billigt men utan att SJ får del av pengarna.

Det här får vissa konsekvenser.
Papperslösa människor - och de är många fler än man tror - har alltså ingen möjlighet att resa billigt med SJ. Jag hade inte kunnat göra det för lite mer än ett år sedan. Vi som lever utanför, på marginalen, har ofta varken pass, körkort (en del av oss har haft... men blivit av med det)eller identitetshandlingar. Varför skulle vi ha det? De kostar pengar och är onödiga om man inte har bankkonto eller kreditvärdighet. Tjyvar emellan säger vi mest bara förnamn eller öknamn och lär oss vilka vi kan lita på och vilka vi måste sticka kniven i. Ibland inte bara bildligt.

När man går till socialen händer det, att någon tjänsteman hjälper till med pengar till ID-kort. Hur många som tar ut det där kortet vet jag inte. Jag har aldrig haft speciellt mycket med soc att göra, man undviker den sortens kontakter om man vill slippa förnedra sig. (Nä, jag menar inte att det nödvändigtvis är förnedrande att använda sig av sina medborgerliga rättigheter, jag bara redovisar hur det känns...)

Men det är ju inte bara det att några inte längre får åka..
..det är ju det där med att vara tvingad att legitimera sig. När ska vi behöva visa leg för att gå in i en vanlig matvaruaffär eller kanske gå på vissa gator? Vilken dag kommer försäkringskassan att kräva fingeravtryck och när ska man behöva passera en kroppsröntgen för att komma in på arbetsförmedlingen?

Att vi är ett kontrollerat folk vet vi väl redan? Eller?
Bara det här att så fort vi har mobilen påslagen går det att spåra oss. Alla våra kortköp avslöjar vad vi äter, när vi är lediga, hur vi rör oss...
Nu ska vi dessutom registrera oss hos banken - och tala om hur vi tänker använda våra pengar och hur ofta vi har inkomster och utgifter.
Register länkas till varandra så att vi nog snart kommer att bli ifrågasatta när vi köper chips och cocacola för tredje gången samma vecka - inte ifrågasatta av affären vi handlar i, utan av läkaren vi är listade hos.

Och all utbildning sedan... som ska likriktas så att alla som går in i en skola på ena sidan ska komma ut på andra sidan med exakt samma kunskaper inhämtade på samma sätt under lika lång tid.
Nu finns ett förslag på att ta bort så kallade "hobbykurser" - där man studerar orkideer, svampfärgning, frimärkskonst.... ja allt sånt där som inte leder till något "vettigt"
Någon storpappa och stormamma sitter alltså i något stort vardagsrum och bestämmer vad som är ett vettigt liv, en vettig kunskap .... och har mage att påstå, att viss kunskap inte är nyttig.

Vad i hela friden vet de om vad vi kommer att behöva för kunskaper i morgon eller om tio år? Hur kan de vara så insatta i vad man lär sig under de där "hobbykurserna" att de kan säga att det är onödig kunskap, i alla fall om man ska kalla det universitet eller högskoleutbildning.

Jag tycker de skulle titta in på somliga av de godkända experimenten i universitetsmiljö. Och kanske fundera över hur man i stället skulle göra dem mer flexibla och utmanande.

En annan sak är det där med hur man värderar kunskap.... kan man ha lärt sig något medan man lever utanför universitetsvärlden? Nä, det kan man nog inte. För de enda kriterierna som finns för kunskap är sådana som värderats genom att man klivit in i skolans begränsade värld för att att få en bokstavskombination.... Antingen ett G eller ett ADHD....
Det jag ville komma till...
Jo. Det är dags att börja fundera över hur det skulle bli om vi om några år har en diktatur eller en regering med SD-majoritet (eller annan majoritet av maktgalna människor) som får för sig att alla som är vegetarianer måste bo i läger. Eller att alla som tycker om att sova på morgnarna ska ha sömnmedicin inopererad i armen (stavar) för att somna i tid på kvällen... eller något annat man kan kolla via alla kort och register som finns... Vad skulle de göra för att hitta sina offer? Jo naturligtvis se efter hur vi rör oss, vad vi köper och om vi går våra egna vägar.
Och köper vi inget kött (kanske för att vi är bönder och har egen köttproduktion) blir det undersökning, och vi måste bevisa att vi visst äter kött ... annars!!!

Och om samma diktatur bestämmer att alla måste lära sig att skrika heil i skolan - som är en och densamma i hela landet, och att alla måste instämma i att kött är frihet och att varje kvinnas plikt är att känna lust till en man - då skulle vi alla få lära oss det från det att vi är ett år och går i statlig tjänst på dagis... tills vi skrivs in i dödsboken när vi får en urnplats om vi gjort vår plikt - och förmodligen bara blir avfall i ett sophål om vi försökt leva fria....

Ibland tänker jag, att det är lika enkelt som att byta trosor att hamna just där.


Brrrr.


7 kommentarer:

Hanna sa...

Här hade du tänkt både klokt och länge. Jag tackar för dina insikter, som också får mig att tänka.

Ebba G sa...

sånthär håller min hjärna på med hela tiden!
Inte klokt... eller också är det just det det är.
Tack för att du tänker du också.

Cissi sa...

Ja, jag tycker att du är klok. Och jävligt intelligent. Och du funderar på viktiga saker.
Men jag hoppas att innan det blir som du befarar, så tar vi vanliga människor oss i kragen och startar en revolution! Frågan är bara, när är det dags? Vart drar vi gränsen? Eller har vi redan passerat den kanske?

Anonym sa...

det du skriver är helt sant men få vill erkänna det eftersom det hotar bekvämligheten.

twisten med papperslösa och sj är däremot interesant. undrar om den går att göra en nyhet av?

Ebba G sa...

Cissi- ja jag tror vi har gått över en massa gränser redan. Men... när vi nu har tittat på den gränsen från den här sidan kan vi väl ta en tur tillbaka till rätt sida om den? (Korpklokhet)
Så låt oss bli civilt olydiga och på ett vänligt men bestämt sätt vägra att låta oss registreras i onödan, vägra likformighet.... och hylla människovärdet.

Anonym- om någon bra journalist kunde skriva.... eller göra tv om allt som blir dyrt och omöjligt för papperslösa människor... det vore verkligen en bra sak! Tack för din kommentar och välkommen om du är ny (förresten, annars också, såklart)

Cissi sa...

Det är jag absolut med på!

Mångmamma sa...

Nej Ebba, nu går det för fort för en mångmamma.
Allt det jag håller med om och allt det jag skulle vilja vidarutveckla är redan uppfunnet, nedtecknat och uppmärksammat hos dig.

Vi tänker mer än lika!
Och jag har ändå inte din erfarenhet av det hårda livet på gatan, bara det falska spelet bakom stängda dörrar att använda som referens.

Återkommer.
Igen och igen...