lördag 31 oktober 2009

Det här med bön igen.... i ett samhälle borde det väl finnas en bunt kloka människor som verkligen förhåller sig till något större än finanskrisen, fetmaepidemierna och senaste modet.?
Som har vigt sitt liv åt att hitta samklangen med det där större (som kanske kan kallas gud) människor som skulle kunna vara någon sorts "tyngd" för hela kulturen. Präster borde vara såna människor. Och munkar och nunnor såklart. Och i andra kulturer och religioner finns mullor och lamor och allt vad de nu kallas.
Människor som helt enkelt är samhällets kalibrerare.
När det fungerar.
Men... gör det det?
Vilka är våra andliga kompisar? Eller lärare? Vem ska man gå till för att prata om sånt som är större?
Jag har av och till slunkit in i kyrkligheter, svenskkyrklighet, frikyrkor, new agesammanhang... och funnit små små oaser ibland av något som verkligen känts spännande. Där det samtalats och gnuggats. Och funnits människor som kanske inte sagt så mycket men som helt klart med hela sig varit tydliga i sin "bön" Alltså den där verklighetsförankringen som är större....
Tänk om det fanns lite mer av sånt.
Hm.
Frågade förresten min lilla tjej om hon ber.
- Till gud menar du? sa hon.
- Ja eller till nåt, sa jag.
- Äh, den där gud vet jag inget om. Ifall det är en farbror borde han ramla ner och om det är en tant skulle hon ju ha bröst.

Ja det var ju en tanke....

Sen fortsatte hon
- Men du Ebba.
- mm
- Förut när jag inte visste vem du var. Då pratade jag med dig varenda kväll.
- Oj
- Det gör jag nu också.
- Öh
- För vi pratar ju i telefon ju! (och så fnissar hon som en galning) Så om man pratar med gud kanske han kommer på riktigt sen.

Over and out!

7 kommentarer:

peter sa...

Din lilla tjej är en MYCKET klok ung dam...

(((kram)))
peter

Anonym sa...

Hej Starka Du !
Ja du, personligt möte krävs för att ha en relation. Och att tro räcker långt, för ibland behövs det inte fysiska möte. Personligt behöver alltså inte vara just det. Min tro är min och på min Gud, som är min alldeles egna uppfattning om Gud.
Det räcker långt och har burit mig genom många års "turbulens" förr i drogeländet (då var jag nog inte ens medveten om att det var just det jag var, buren) nu i livet självt.

EvaT sa...

Hej starka Du, igen.
Jag vill inte vara anonym längre, så nu förtydligar jag mig.
Kram, ha en underbar helg.

Cecilia N sa...

Gullunge du har!
Och du har bra saker du klurar på du med!

Viktigt sökande, och viktiga "krav" på kyrkliga företrädare. (Det finns ett bättre ord än krav, men det har sprungit bort.)

stol 36 sa...

I grund och botten så är vi ju alla kanske agnostiker eftersom inget hittills har gått att bevisa när det gäller gudar och gudstro, men det är det ju ganska många som glömmer bort det och pressenterar sanningar om gudar och vad som händer om man inte följer dess lagar.
I grunden är ju mycket sunt när det gäller religioner där kärleken och medmänsklighet är grundpelare i ett sunt förhållande till andra och till livet i stort.
Så fort det kommer hot och blindhet med i bilden så stänger man allt för många dörrar som borde var öppna i humanismens namn.
Kyrkan borde vara öppen för alla även om man inte köper allt som står i bibeln eller som de lärde försöker förmedla.
Att kunna diskutera dessa frågor utan några sanningar är nog nyckeln till att den ska kunna bli intressanta resonemang kring dessa frågor, att bära på sin egen tro utan att straffas borde ju vara den sanna ledarens budskap.
Så går mina tankar, kanske får jag en hink med vatten i huvudet nu?

Gråa musen sa...

Tror att det finns lika många "sanningar" som det finns människor. Kanske därför många kyrkor står tomma. För att synen på tro är så snäv i många kyrkor. Det finns nog gott om andliga ledare om du ser dig omkring. Men den enda sanna vägen tror jag att man måste hitta själv. Genom att just se sig omkring och söka. För mig är kyrkan en plats att finna frid och ro i. Det är snart enda stället som är kvar där det finns lite just andrum utan stress och telefoner som ringer. Sen köper jag inte allt som min kyrka predikar om. I bibeln står ju att jesus ska komma tbx och dömma levande och döda och på något sätt sortera vilka som ska få leva i paradiset på jorden. Men om det ska finnas ett paradis så tycker jag att det bara kan bli ett paradis om alla får plats. Tror inte att det finns goda eller onda människor. Tror bara att det finns vissa som blivit "felvaccinerade". Men fortsätt kolla runt och skäms inte för ditt andliga sökande. Det berikar. Även om det ibland skapar fler frågetecken än svar.

Cecilia N sa...

Grå musen, jag tror inte han sorterar mellan människor: du går hit, men du går dit.

Däremot sorterar rätt igenom en. Det dåliga lägger vi där borta och det fina kommer hit.