tisdag 1 september 2009

Ligga på rygg i en smal säng med taket som enda sällskap...

Ett trätak i en liten stuga på femton kvadratmeter. Tystnaden överfaller mig som en getingsvärm utan vingar och jag överväger starkt att sticka härifrån. Stockholm är bara en timme bort och jag skulle bara...
Nej just det. Skulle jag. Inte.
Universitetet suger. Dubbelkvartar och exakta hörn. Bara lukten av vetenskaplig torka, bara den gör mig rasande. Hur i helvete kan det komma sig att jag tror att jag skulle fixa att bära böcker och sitta som en tyst mus i en aula tillsammans med ett gäng nyrakade pojkspolingar? Och en och annan blonderad brunett.

Drömmer om lökhacken på restaurangen. Känner doften, den stickande känslan i näsan, ögonen som tåras och så... jaha så var det dags igen då.
Här sitter jag i en campingstuga i Uppsala och tjuter för att jag inte förstår mig på den här fina världen och för att jag längtar hem till löken.

Och så ringer mobilen.
Min dotter ringer och frågar hur det gått i skolan idag. Min unge alltså, hon som ska bli jurist när hon blir stor ringer och frågar hur det gått för mig som just börjat läsa det hon drömmer om.
Vad kan jag säga?
Mer än... jo, det är ju lite annat än att hacka lök. Lite mindre kladd än i kallskänken och torrare än disken såklart.
- men du Ebba, säger hon, för det är ju det jag heter, Ebba, du får tänka på att du är en smartskalle som klarar det där sörru.

När vi pratat färdigt tänker jag att stockholm får vänta till en annan gång.

Min unge alltså.
smartskalle....

11 kommentarer:

Comvidare sa...

Uppsala. Du gör verkligen saker ordentligt när du gör saker. Studentstaden bland studentstäder. Det kommer att bli underbart (läs: svinjobbigt) och det kommer att gå strålande.

Förresten, vaddå campingstuga? Har du ingen bostad? Har en kompis på FB som skriver att han vill hyra ut sin tvåa i Uppsala. Ska jag länka er samman?

Ebba G sa...

Ja jag gör alltid saker ordentligt.
Därför är jag noga med att stanna kvar där jag är, tänker jobba heltid... typ, och läsa heltid... typ. Men på distans. Så en campingstuga är fantastisk för en vecka såhär på hösten när man måste vara närvarande. Sedan är det bara en dag i veckan.
Har läst in det mesta av litteraturen så det ska nog gå bra. Men jättetack för omtanken!
/Ebba

Beka sa...

Våga inte ge upp nu när du kommit så här långt! Men det har du nog inte tänkt heller... Kämpa på, det kommer att gå utmärkt!

Helene sa...

Vilken härlig unge som ringer och checkar läget med studierna.

Ni är nog båda två riktiga smartskallar som kommer att klara detta galant.

Kämpa på, du har ett gäng som hejjar på här inne.

Lotta sa...

Vi hejar på härinne vet du. Klart du klarar detta, det verkar genomtänkt!

Nica sa...

Oj, ramlade in här av en slump - och har läst från början nu. Vilken resa du gör. Vilken verklighet du har upplevt. Och fasen - du skriver helt otroligt bra! - Jag ska definitivt följa din väg :9
Tack för att du delar med dig.

Eva / whiskyochchampagne sa...

Hittade hit via Cicki och jäklar vilken resa du är på !!!
Och du kommer att bli en superbra jurist och du har ju dottern som stöttar...och alla vi andra också !

Kämpa på och...

KRAAAM från EVA

Nonne sa...

De ä ingen piece of cake att börja plugga, spec inte när man har kommit upp i åldern då minnet börjar svika en... De ä många yngre förmågor omkring en, men jag försöker tänka att alla har rätt att plugga. Vilken ålder man än ä i... Även jag...
Hoppas du kämpar på!
Fortsätt blogga :)

Ebba G sa...

Med en sån dotter och så mycket uppställning runtomkring i landet lär jag inte våga ge upp det här... skulle bara fattas att dottern gick och klarade studierna medan morsan går bet.
Nä, bara den här hemska introduktionsveckan är över och jag får åka hem till lägenheten och restaurangkökets trygga lökhack så ordnar det sig nog.
Tack för allt skönt stöd!!!

Laila sa...

Skit i lökhacket! Jag beundrar dig så otroligt mycket! Din styrka... Önskar jag hade hälften av den.

Nanna X sa...

dotterstöd är det bästa man kan få, jag hade aldrig klarat mig utan. och det bästa av allt är att du kan stödja henne tillbaka. tänk när du kan hjälpa henne med juridikläxorna!