fredag 25 september 2009

Jag finns i registren. Det vill säga, jag har gjort saker som finns i polisregistren. Men aldrig suttit inne även om det var på håret vid ett tillfälle.
Som tur var hade jag sugit av en av snutarna som skulle vittna. Och han ville inte att hans tjej skulle få veta.
En annan gång kom jag undan med en packe sedlar ur en kassaapparat för att jag visste att butiksägaren langade.
Ja, jag vet. Det är inget att skryta med.
Men.
Jag är inte säker på att jag skulle låta bli att använda information på ungefär samma sätt om jag behövde det igen någon gång.
Inte så att jag tänker stjäla eller pyssla med bedrägeri i framtiden Eller ens i nutiden.
Men det här med att skaffa sig fördelar...
gör inte alla det även om det sker i det lilla?
Hörrni... är det inte sant, att också vanliga svennar utnyttjar information om andra för att bli mer attraktiva - till exempel när man raggar. Eller söker jobb eller försöker få en lärare eller chef att lägga märke till vem man är.
Man tar reda på andras svagheter och utnyttjar att man vet - även om man inte sysslar med utpressning. Man bara ser till att göra det tydligt att man själv är bättre...
Eller är jag fylld av fördomar nu igen?
Finns det genompräktiga människor som bara vill andra väl?

5 kommentarer:

mita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kerstins mobila blogg sa...

Helt korrekt uppfattat!
Fast vi är kanske olika benägna att erkänna det beroende på tillfälle och arten av fördel?

Cicki sa...

Du har inte alls fördomar. Det är klart man utnyttjar den kunskap man har. Jag har jobbat en del med lobbyverksamhet. Det handlar väldigt mycket om att kolla upp saker och ting och använda sig av. Inte som utpressning men man skaffar sig lite fördelar genom att kanske vinkla saker och ting på ett speciellt sätt. Jag tror att de flesta tar chansen att utnyttja en förmån om man har den. Så tror jag i alla fall.

Charlott sa...

Du har så himla rätt, så rätt!!! Vi använder oss absolut av våra fördelar,,,,;-)bara man använder dem rätt, som de behövs, som triumfkort, men de behöver användas med hjärna. Illa, illa känner jag när jag tänker tanken men jag kan inte hjälpa de uträknande tankarna, förlåt! Kram från Lotta.

anette sa...

Det är väl klart att alla använder sig av information/fördelar mer eller mindre öppet eller medvetet.

Jag tror dessutom att alla gör det i alla sammanhang, alltså både privat o offentligt s a s. Hemma vet jag ju att säger jag det eller det så triggar jag min man till att göra som jag vill och inte som han vill. Visst låter det hemskt? Men det gäller inte några allvarligare saker är jag rädd, mest vardagliga som att plocka undan från bordet, dammsuga o sånt trist :-)
Så du ser vi svensson är varken bättre eller sämre än någon annan. Det är bara det att vi har fan så mycket svårare att erkänna det ibland.