torsdag 3 september 2009

Kom ihåg att jag aldrig sagt att jag är snäll

Tänk om jag skulle resa mig upp i föreläsningssalen och meddela, att det docenten säger är ren lögn. Om jag skulle vända mig om och se mina studentkollegor i ögonen och berätta, att människovärdet varierar. Och att det docenten säger är att förneka somliga människors rätt att ha ett värde över huvud taget.

Tänk om jag skulle börja prata om att det just nu finns barn som varken har bostad eller mat för dagen. Nej, inte i något avlägset afrikanskt land utan här i Sverige.

och ännu värre... tänk om jag skulle säga, att det inte alls är de människor vi kallar socialt missanpassade som begår de värsta brotten. Tänk om jag skulle påstå att de värsta brotten inte ens lagförs.

Nej det är nog bäst att jag tiger.
Just nu är det nog bäst. För just nu, när jag bara är en före detta gathora utan akademiska meriter har det jag tänker och säger ett mycket mariginellt värde.
Ja, själva min person är rätt betydelselös.
Om man jämför.
Med docenten som tjänar lika mycket om dagen som den som syr hans byxor tjänar på ett helt år.
Herregud, den där docenten. Som raljerar om våld i hemmet som något man får ha överseende med. En privatsak. Och så tror han att han är rolig. Att vi ska skratta åt att han är ironisk.
Och inte menar vad han säger.

Men varför får jag ilningar i visdomständerna? Och varför tror jag att han flörtar med mig som ser ut som den svagaste av alla utstötta?
Antingen är jag paranoid eller också har jag onda aningar för att jag faktiskt är rätt klok ändå.

och på något sätt tycker jag det ska bli spännande att avslöja honom....

15 kommentarer:

Cicki sa...

Å vad jag önskar att du ska avslöja honom. Hur kan man bara göra så att man raljerar om våld i hemmet. Ibland blir man stum över hur mycket skitstövlar det finns i det så kallade välfärdslandet Sverige.

casa da poesia sa...

...jag tiger!!!...good!...and for you!...

"this infamy.O my prince is delicious!"...

MonasUniversum sa...

Nä.
Lägg armarna i kors, luta dig tillbaka och bida din tid.
Det är vad du ska göra.

K-L sa...

Hittade precis hit och kan inte sluta läsa. Jag har en storasyster som precis som du har levt med drogerna som bästa vän i många år, men som nu mår okej. Hon har också tre barn.

Jag är så tagen av dina texter och kan inte annat än fråga varför du inte skriver en bok. Jag skulle läsa den.

Den hemska tvillingen sa...

Japp, Mona har rätt, luta dig tillbaka och samla ihop bevisen, ett efter ett, sen slår du till, på ett eller annat vis.

Men det där vet du ju redan ju!

Hejs hopps

Laila sa...

Nita honom när han minst anar det!
Men det är för jävligt. Jag tror på dina onda aningar

Anna sa...

Det finns de som anser att man kan skämta om allting.

Många av mina anhöriga har gått bort i cancer och jag kan garantera att jag skulle inte skratta om någon skämtade om det.

Blä. Hur kan man skämta om våld i hemmet? Usch.

Stå på dig, annars gör någon annan det!

Kram.

Ebba G sa...

- jag bidar min tid, knyter näven i byxfickan, låter den öppna sig igen och sedan antecknar jag i min osynliga bok.
Samlar kunskap, söker tecken och vet att passa fingrarna.
Sen suckar jag, tittar i taket och konstaterar att jag njuter av att ha det här övertaget. Att veta något men inte låta någon veta att jag vet...
Människor kan vara grymma.. jag också.
...
Bok.. den kommentaren är lika provocerande varje gång någon skriver att jag borde skriva en bok.
Tänk om ni lyckas övertala mig.
*darrar* ... nej det.... öh.
.Jag ska läsa juridik. hinner inte.
*suckar*

Tack för att ni finns!

Malin sa...

Har precis hittat till din blogg och sträckläst stora delar. Hade gjort detsamma om det vore en bok så det låter som en toppenidé. Men livet är förhoppningsvis långt, du hinner med det efter juridiken. Kan tänkta mig att boken blir mer uppmärksammad då också "från hora till jurist" liksom. Ibland kan jag känna mig otacksam över mitt liv, du får mig att tänka om och vara mer tacksam, TACK! Kramar från ett nytt fan.

Anonym sa...

Skrämmande att någon som utbildar blivande jurister har så liten kunskap om människors livsvillkor!! Ett 'insidertips' från den akademiska världen: Du är helt inne på rätt väg - samla kunskap, bida din tid och så smånigom kan du bemöta honom med faktaspäckade, väl underbyggda, forskningsbaserade argument och han får sitta där med dumstruten... Lycka till med dina studier, du behövs!/ Margareta

Caroline sa...

är helt betagen av din blogg..
Blev tipsad av den av min mammas gammla barndomskompis, o har följt den sedan dess.. Är 17 år och tycker allt du skriver om är intressant.
vet inte mkt om sådana här saker, förutom att min egen mamma har gått igenom mkt av det, men vi pratar aldrig om det.
Jag har precis fått en uppgift i skolan där vi får välja lite fritt om sådana här ämnen o skriva om..tes narkotika, misshandel och liknande
Du kanske skulle kunna hjälpa mig lite på traven? mejla lite fram o tillbaka? :)
Du kan mejla mig på carroo8@hotmail.com, men BARA om du känner att du vill o orkar :)
Tack för en jätte fin blogg!

Ebba G sa...

Caroline:
Om du ska skriva om missbruk... jag vet inte - men det brukar inte bli så bra om någon utan eget missbruk skriver om andras... knyck ur min blog vetja, och skriv om din egen erfarenhet. Berätta om hur det är att vara barn till en före detta missbrukare som inte säger någotom det - eller börja prata med henne. Du har nog en massa att berätta utifrån ditt eget perspektiv, sånt som du alltså verkligen vet något om och som andra därför kan fångas av!
Kram
/Ebba

Cecilia N sa...

Rysansvärt!
Antagligen håller flera av dina kursare med dig, även om de bara har teoretiska idéer om det.

Haha, jag kommer att tänka på den där filmen om den där rosa tjejen som börjar läsa juridik. Och som också använder sin egen erfarenhet i en sak. Fast då handlar det mer om fitness och brutna naglar.

Heja dig! Sitt på händerna tills det är dags att explodera.

Miss E sa...

Hittade hit för en liten stund sen genom Kim´s blogg (Bloggfamiljen.se) och blev helt fast och har nu streckläst alla inlägg!
Phu, jag vet inte vad jag ska skriva eg... men tkr du skriver väldigt väldigt bra och dina berättelser o ditt liv berör verkligen.

Känner ingen och har själv aldrig missbrukat, men det här ger ändå sånna perspektiv på livet. Ska absolut fortsätta följa din blogg! Och här har du en till som skulle läsa din bok, om du skrev en! :D Men det finns tid för det oxå om du vill.
Fortsätt o kämpa på!

Nanna X sa...

Skitstöveln är säkert inte helt ointelligent, då hade han inte blivit docent. Därför känner han igen en annan intelligent människa när han ser henne och han blir säkert attraherad av din kritiska blick. Akta dig så du inte blir erbjuden en doktorandantällning ögonaböj!