tisdag 22 december 2009Man kan ha julstämning med ett gammalt värmeljus och ölringar.


Och så kan man lägga en julklapp till sig själv bakom ett brofundament. Det är liksom bara att glömma bort paketet och gå och lägga sig på en nybäddad tidningsmadrass och skita i att det är jul. Sen vaknar man i ottan och går och pissar och hittar det där paketet och blir själaglad.

- Ha! Tomten var här när jag sov!
Och så tänker man att tomten minsann vet hur snäll en människa kan vara. I relation till omständigheterna alltså. Och jag har alltid varit en rätt snäll hora. När jag har varit en hora alltså. Hyfsat snäll har jag också varit som tjuv. Har tillexempel aldrig rört till det i onödan och låtit ungarnas grejer ligga kvar och så. Det är snällt om man jämför.

Så alltså det där paketet man hittar under fundamentet gör julen fullkomlig.

Man packar upp.
Och hittar det frälsissoldaterna slagit in. För man har alltså hämtat paketet på något av dom där ställena där fattigt folk får julmat och fint paket.
En gång fick jag en mössa och vantar och en jättestor chokladkaka. Inte dumt alls.

Ja och sen kan man sitta kvar där i sin kartonghög eller var man nu bäddat. Ta fram termosen med varmt kaffe. Nåja, ljummet då, det man fick med sig från cafeet som skänker bort sista kaffet och mackorna som går i soporna annars. Har man tur ligger det en påse i en liten ask med verktyg... åsså får man glitterjul och raketfart in i himlen. Nån sorts himmel.

Julstämning alltså...

Fast i dag har jag satt upp röda gardiner i köket och packat upp en matkasse som jag betalat varenda grej i. Skinka och ost och mjöl och jäst och köttfärs och apelsiner och nötter och gudvetvad jag ska laborera med.

Jag som inte ens kunde koka ägg... för ett år sedan.


Julstämning.

Fan nu rinner snoret och tårcisternerna tycks överfulla och måste tydligen tömmas. Det blir till att plocka fram snorlakanet.


Ett rött.
9 kommentarer:

Mikael sa...

Ebba, tack för att jag fått ta del av ditt liv på din blogg. Skickar massor med värme till dig, dina barn och din prins och hoppas att du/ni får en varm jul och nyårshelg tillsammans med en massa glädje.
Varma kramar till dig och dina kära från mig i Trosa.

Cicki sa...

Jag hoppas verkligen att du får en fin jul. Med eller utan barnen och deras familjer. En toppenjul, helt enkelt, med röda julgardiner och ljus i varje fönster.

E sa...

Stor julkram till dej Ebba!
Härligt att läsa dina jultankar.
Tack för en fin blogg som jag vill ha med mig in i nästa år.

Den hemska tvillingen sa...

Ja gråt du, det renar både tårkanal och hjärta.
God jul och gott nytt år, må alla dina önskningar bli verklighet. (så var försiktig med vad du önskar dig)

Comvidare sa...

Hoppas du hittar några lediga dagar mellan jul och nyår för då kan du väl ta ditt lakan och fladdra uppöver. Och har vi tur så har korpen eldat i kåtan, hackat hål i isen och fyllt termosen med rött te.

Julkramar till dig Ebba!

Anonym sa...

Det är en sak att inte vara troende -
men man behöver ju inte vara dum, eller hur?

Varje julnatt går jag ner i källaren
med en liten skål risgrynsgröt
En skinkbit på ett fat,
starköl i ett litet glas
och en snaps i ett ännu mindre glas

Jag är inte kristen, inte jude,
inte anhängare av någon
etablerad eller oetablerad religion -
och jag tror faktiskt inte på någon hustomte.
Men det är ju knappast ett skäl
att reta upp honom i onödan.

Och jäklar,Ebba, vilket otroligt år det här har varit!

Då kan det ju vara troligt att det bor en diskret tomte av stadskaraktär i din källare

Hälsar Papillon

E sa...

åh , här har hon frestat med korpen i kåtan och allt! Ska jag sitta här nere när ni kanske är där uppe och har det hur mysigt som helst! Åh , jag måste boka biljetter jag! Jag hatar att missa mysigheter!

Ebba G sa...

Mikael - varma kramar och sånt är alltid väldigt skönt. Så.. jag hoppas du gillar mina cyberkramar till dig!

Cicki - åh, du får röda julkramar!

Du är hemsk du tvilling... som önskar mig tårar att rensa kanalerna med! Men ok, det ÄR skönt att låta tårarna rinna. Och du är klok. Puss på dig!

Comvidare- jag ska träffa korpen på juldagen tror jag. Sen blir det jobb.

Papillon - Min tomte bor i en skrubb på första våningen. Min goa granne sätter gröt där och jag ska ta med lite skinka från julbordet på restaurangen. Det blir nog bra! Även såna som inte finns måste ju få äta sig mätta. (hemlösa finns inte heller som du kanske vet)
Kram!

E- jaha, känner du korpen du också? En vidlyftig korp det där.
Fast mysa... nä, tror inte det blir något mysa av för min del- jag får utslag av sånt. För min del blir det juldag med korp och en sväng till kåtan, säkert. Korpar är såna.

Anonym sa...

Till dig - den varmaste julhälsning jag kan åstadkomma. Ha en riktigt underbar julhelg och njut av livet du har kämpat dig till. Glöm inte det som var men njut NU. Det är du värd (som de säger i reklamen:-) )
Mimmi