lördag 19 december 2009

När saker satt ihop sig.


Som trogna läsare vet, har jag en massa tankar om nån sorts gud jag envisas med att inte tro på. Och så är jag en hejare på bibeln. Har nog läst den boken sju-åtta gånger raktigenom. Och eftersom jag har ett rätt hyfsat minne kan jag de flesta av berättelserna ganska bra.
Dessutom har jag nog läst sisådär tretusen vanliga böcker. Eller mer.
Och en sak har jag sett och haft lite roligt åt.
Nästan alla europeiska författare stjäl hejvilt från bibelns skribenter. Utan att ange källan.

Man kan nästan inte öppna en bok utan att läsa något som redan skrivits - för flera tusen år sedan.

Nej det är klart, jag tror inte heller att alla författare medvetet glor i bibeln innan dom sätter igång med skriverierna. Men hela kulturen bygger på hur människor lever tillsammans och hur vi har kommit överens om att ha det. Och de överenskommelserna bygger till stor del på vilken filosofisk och/eller religiös grund vi har eller har haft. Vilka värderingar vi har och på vilket sätt vi tolkar grundfrågorna om livet.

Vår kultur bygger på en blandning av grekisk filosofi och judendom som transponerats till kristendom. Tror jag.
Och eftersom böcker är ett uttryck för kulturen, alltså på olika sätt speglar vår kultur, så kommer böcker att handla om det vi bygger kulturen på.
Och det är mönster som återfinns i bibeln. Och i de skriverier som finns samlade från de där grekiska farbröderna (och en eller annan tant skulle jag tro) i Grekland. Samtida med oss på den tiden vi ännu ristade i sten...

Jamen... tänker jag. Varför läser vi inte grekiska filosofer och studerar hur bibliska författare beskrivit världen? Varför filosoferar vi inte över berättelserna snarare än bråkar om de är sanna eller inte?
För det är inte intressant egentligen. Om de är sanna - eller på vilket sätt de är sanna.

Det intressanta är väl att förstå varför man själv (och samhället) reagerar med skam, lust, indignation, lust att straffa, lust att förlåta....
Det vore väl rimligt att få med sig någon sorts grundkunskap om vad kulturen vilar på när det gäller värderingar och sätt att tolka världen? Så att vi kan ta ställning till hur vi själva agerar i relation till de värderingarna och de tolkningarna?!

Ja.. nu predikar jag visst igen. De där stjärnorna som föll igår satte igång en massa. Som att grejjer satte ihop sig.Och då predikar Ebba. När saker satt ihop sig.


5 kommentarer:

Gråa musen sa...

Mycket bra filosoferat tycker jag. Om du inte har läst Jonas Gardells böcker Om Jesus och Om Gud så göör det. Där Finns mycket matnyttigt om ämnet.

Sickan sa...

Åh, Ebba, det är en ren fröjd att läsa din blogg. Det sätter även igång min egen tankeverksamhet...
Tack för det!

Mångmamma sa...

Nu blir jag glatt överraskad.
Igen.
Vi har, trots ljusårs avsånd ifrån varandras liv och leverne, många gemensamma nämnare.
Ungefär i samma banor har jag läst och funderat kring boken med stort B.
Jag brukar försöka undvika att predika men ibland poppar det upp tankar kring hur vi lever och varför vi reagerar som vi gör.
Klokt skrivet.
Och ja, jag tillhör också de som plöjt igenom bibeln ett par varv av rent intresse för vår etiska och moraliska bakgrund.
Fast huruvida farbrodern med skägg existerar eller ej..därom tvista de lärda.

Anonym sa...

Kära Mångmamma -
jodå, jag existerar, skägget också. Däremot har jag fått glesare huvudhår på själva hjässan vilket jag tillskriver både min stigande ålder och mina eviga bekymmer med mänskligheten och, för den delen, också en del folk bland de himmelska härskarorna. Ta Paulus till exempel - sur och jävlig var han på jorden och här uppe har jag fått dras med den tönten i tvåtusen år - det är lång tid det!! Han har inte blivit bättre och ibland tror jag att han och den Helige Anden kucklar ihop något, någon liten statskupp kanske, det gäller att ögonen med sig. Annars man kanske hamnar i exil på någon avsides plats ihop med avsatta gamla kompisar, Astarte, Juno, Zeus och Oden. Det tror jag skulle bli jävligt trist, bara ett evigt idisslande av gamla minnen och för mycket starka drycker.
Jag följer denna blogg med intresse och hör väl av mig någon gång omsider.
Hälsningar
Gud

Mib sa...

Mycket intressanta funderingar och filosoferanden tycker jag. Sluta inte med det! Det är jätteintressant. Och visst är det så som du skriver, visst är det så! Jag håller med dig.
Har du läst Marianne Fredrikssons böcker nånting? De bygger ju också på en del bibliska berättelser. Jag tycker hon var en jättebra författare. Jag har läst mycket av henne.