söndag 27 december 2009

En lååång predikan om lagar och sånt

När det gäller lagar och förordningar är det så, att man som medborgare är skyldig att hålla sig informerad om vad som gäller. Så även om man inte visste att det är förbjudet att stjäla, så är det att betrakta som stöld och därmed åtalbart. Man kan alltså hamna i ett läge där man får betala böter eller sitta inne för att man gjort något man inte visste var fel.
Å andra sidan är lagar och förordningar något man bestämt utifrån vad vi i samhället tycks "veta" är fel och rätt och rimligt för att vi ska kunna leva tillsammans.
I alla fall är det meningen att lagar och bestämmelser ska vara skrivna så. Liksom spegla det vi kommer överens om genom att leva med varandra i verkligheten.
Man har alltså lagar för att så småningom kunna uppnå bilden av det ideala samhället. Det samhälle vi drömmer om...
Skulle vara så alltså.

Men lagar och förordningar som skrivs utifrån en idé snarare än utifrån en verklighet, sådana lagar som skyndas fram, pressas fram för att man vill ha makt, diktera verkligheten snarare än hitta sätt att handskas med verkligheten - de lagarna blir naturligtvis inte något som speglar verkligheten.
I stället döljer de verkligheten bakom en idé om verkligheten.
Som att sjuka människor kan gå till arbetsförmedlingen och plötsligt bli friska.
Man gör en lag som gör människor arbetsföra efter ett antal månader. Längre än så får man alltså, enligt lag inte vara "icke arbetsför" Lagen har bestämt något lagen inte kan bestämma.
Man skulle lika gärna kunna skriva en lag som bestämde, att det är förbjudet att vara sjuk, funktionshindrad eller svag. Och kanske införa fängelsestraff, fotboja - eller varför inte dödsstraff redan innan födelsen i de fall man kan diagnostisera Downs syndrom, ryggmärgsskada, avvikelser.... Snart kanske man till och med kan få igenom en lag som säger att det är humant att avrätta människor som efter, låt oss säga fem år, visar sig oförmögna att bidra till samhällets tillväxt.

Jag är säker på att det är fruktansvärt svårt att stifta lagar. Och att människor som måste vara med i den processen aldrig kan stå helt utanför sig själva och sitt lilla sammanhang. Det är därför lagar måste genomgå remissförfaranden - man måste lägga ut förslag som ska värderas av olika människor i olika sammanhang. Och sedan ska alltsammans ställas samman och om man då ser, att lagförslaget inte ser ut att vara verklighetsförankrat... ja då skippar man det och återkommer med ett nytt utifrån det man lärt sig i processen.
Men... om man är alltför het på gröten, alltför kåt på att få igenom sin egen ideologi och sina egna värderingar. Alltför glad i makten och blind för risken att bli maktrusets slav... ja då struntar man i vad man får för svar på sina utskickade förslag. Man läser dem som fan läser bibeln. Och skapar ett nytt sätt att använda orden. Så att ord som utanförskap plötsligt handlar om människor som är sjuka eller arbetslösa. Som om det enda sättet att finna gemenskap är att ha ett arbete, som om vi alla utesluter de sjuka och arbetslösa från möjligheten till mening och nytta.
På det sättet skapar man alltså en stor grupp människor som kommer att identifieras och själva identifiera sig som "utanförskapets människor" Som kommer att värdera sig själva och bli värderade som "mindre användbara, mindre värdiga, mindre värda"
Och plötsligt har samhället fått en stor grupp segregerade inidivider, som från att ha varit en del av helheten får se sig som avskilda, utsatta och - ja, mindre värda. De får sälja sina hus, flytta från sina trygga omgivningar, skippa sina sociala nätverk... för att lagen säger att det är omoraliskt och fel att vara sjuk eller ha förlorat sitt arbete (på Saab eller Eriksson eller någon annan stans där arbeten försvinner)

Är det här ett klokt sätt att göra vårt samhälle till ett tryggt, starkt hem för alla som bor här?
Kommer det att hjälpa friska arbetsföra människor att inte bli sjuka eller arbetslösa? Kan man skrämma bort sjukdom och arbetslöshet???
Kommer vi att se, att människor blir friskare, gladare, tryggare och vänligare? Kommer människor att droga mindre, sluta stjäla och sluta slåss?

Ja inte vet jag.
Det jag vet är, att det är kärlek och omtanke som hjälpt mig att ta mina beslut.
Att vänlighet och generositet gett mig hoppet tillbaka.
Och att människovärdet inte sitter i om jag kan arbeta eller inte, utan i att jag bryr mig om mina grannar och - om jag kan - de människor som vi alla vet behöver stöd. Alltid.

Ja, det var vad jag ville säga.
Pust.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa jultalet! Tack.

Droppe sa...

Jag blir så glad över att du skriver så bra och tänktvärt om det här! Du har lyckats formulera det jag tänker och tycker och tror.
Stort tack för det!

Anonym sa...

Fast en liten invändning... lagen säger inte att man inte får vara sjuk!!

Jag hr själv en lång sjukskrivning bakom mig och jag är väldigt glad för den nya lagen. Jag tycker det är rätt att man prövas mot HELA arbetsmarknaden istället för att bara testas mot sitt gamla jobb hela tiden.

Om man är tex. fiolspelare och kapar ett finger är man kanske för sjuk för att vara fiolspelare men inte för att jobba med något annat.

Jag är tacksam att jag kan få chansen att prövas mot andra jobb. Få hjälp att se nya vägar.

Nu är jag - tack och lov - friskare och jobbar igen. Men jag upplevde det väldigt frustrerande att inte få någon som helst hjälp att komma igen när jag var sjuk. Jag ville inget annat än att få prova vad som - jag erbjöd mig att klistra kuvert på försäkringskassan bara för att få göra NÅGOT men nej.. jag skulle anpassas tillbaka till något som inte fungerade med min sjukdom. Så gick två år. Helt i onödan.

Så jag gillar verkligen den här lagen.

/numera frisk

Ebba G sa...

Anonyma friska person - vad bra att du är tillräckligt frisk för att kunna jobba. Nu var det ju inte till dig, eller de andra som är friska nog att jobba som jag i första hand vände mig med det här skrivna. Det var - och är - till alla dom som faktiskt inte är friska nog att arbeta. Som är sjukskrivna av läkare för att det inte finns något jobb de kan - eller ska - ta så länge de är sjuka.
Lagändringen har gjort det mycket svårt för de människorna att leva ett värdigt liv - oavsett arbetsförmåga. Den gamla lagen förbjöd inte folk att arbeta - De människor som missbrukar lagen och tar ut ledighet för att sova, jaga älg eller protestera kommer att kunna göra det även med den nya lagen, sju dagar i stöten....
Sånt är missbruk. Och det är inte försvarligt.

Men att påstå, att sjuka - verkligt sjuka människor skulle bli friskare för att de går till arbetsförmedlingen när de blivit utförsäkrade - det är att kränka människovärdet för de allra svagaste i samhället.
Om du var frisk nog att ta ett jobb tillhör du inte den kategorin.

Självklart är det väldigt bra om man ser till att det finns rehabilitering för människor som behöver det. För de sjukaste, de som behöver sjukgymnastik, adl-träning, hjälpmedel för dagligt liv... har det inte blivit ett dugg bättre. Det är mycket, mycket svårt att få grundläggande rehab idag. Sånt drar man in på, det kostar för mycket för landstingen.

Att erbjuda hjälp att komma ut på arbetsmarknaden - det är såklart bra för de människor som är friska nog att ta sig dit. Men alla de andra. Som faktiskt är sjuka. På riktigt. Hur tror du de ska klara sig? De minsta, dem vi inte ser för att de inte är starka nog att visa sig eller strida.
Det är de människorna jag skriver för.
Men jag är såklart jätteglad för din skull! Liksom för min egen (fast jag har tagit mig dit jag är utan samhällets insatser, och har aldrig varit sjukskriven), vi har varit starka nog att vända ont till gott och bör väl i solidaritetens namn stå bakom de allra svagaste. De som inte haft samma tur som vi, eller har samma möjligheter.
/Ebba som är stolt över att betala skatt.

karibien sa...

Bästa jultalet, absolut

Jag tror aldrig jag hört eller läst någon formulera problemet så väl förut

Cecilia N sa...

Applåder.
Jag vill gå med i Ebbapartiet.

Den sjukförsäkringslagstiftning som nu går igenom ännu hårdare (den började ju gälla redan i somras har jag för mig) har skördat dödsoffer. Det finns de som inte sett någon annan väg.

Jag är på ett forum där oron är stor för vad som ska hända. Folk som varit sjukskrivna mer än fem år har tidigare fått veta att det inte är lönt att betala till a-kassan, för man kan inte hoppa över så lång tid.
Helt plötsligt ändrar man den tiden till tio år. Och har man ett avbrott i a-kassan så förvånar det mig inte ett dugg om ersättningen därmed sjunker.


Intressant det du skrev om att somliga lagar skrivs utifrån idéer och andra utifrån vad som är fel och rätt och rimligt för att vi ska kunna leva tillsammans.
Jag har inte tänkt på det så förut. Men det stämmer ju.

Anonym sa...

Var hittar jag valsedlarna till ditt nya parti i september?? Bra sagt, Ebba! Mycket bra. Du är min nya idol:-))
/Mimmi

Ebba G sa...

Mitt nya parti?? Öh?
Jo, man får kanske skriva en valsedel som folk får trycka ut själv på sin skrivare.
Och hitta på ett partinamn. ujuj.
Nä... hörrdu Mimmi, jag klarar ju inte ens av de grundläggande praktiska grejjerna, så partipolitiken får nog vara. Men tack för stöd i alla fall!