måndag 9 november 2009

Vi har haft en massa arbetslösa som jobbar i restaurangen. Alltså människor som hoppat in när vi behöver folk utöver den vanliga personalstyrkan. Nästan allihopa är människor som varit arbetslösa hur länge som helst och kunnat hanka sig fram för att de är otroligt duktiga på att jobba och ännu duktigare på att hitta alla sorts extrajobb som vanligt folk inte ens vet att människor gör. Det har inte spelat någon roll om det bara varit några timmar här och där eller helgdagar eller vadsomhelstfördagar.
Men nu.
Nu får vi knappt ens tag på skolungdomar. Och varför det då?
Jo för att folk har inte råd att arbeta.
?????
Det är såhär nämligen, att efter ett visst antal dagar som arbetslös får man inte arbeta ens en timme under en vecka utan att man förlorar a-kassan under resten av den veckan.
Man blir alltså straffad för att man försöker överleva på de där jobben som ingen vill ha - men som faktiskt alltid kommer att finnas och aldrig kommer att bli heltidsjobb. Vem ska sköta sånt då???? Vi kan ju dessutom inte anställa skolungdomar för våra kvällsjobb. Och studenter gillar mest bara helgjobb, fast jag är ju student och jobbar jämt... och har såklart inte skrivit in mig i någon a-kassa (det finns liksom ingen kassa för tjackhoror) men kanske borde jag göra det nu. Nån såndär juridikkassa för studerande.
Men i alla fall...
Tänker politikerna med arslet eller?
Tror höga herrar och pimpinetta damer i överklassen att vanligt folk är lika arbetsskygga som de själva? Jo jag vet, somliga av dem jobbar sexti timmar i veckan och är totala arbetsnarkomaner tillika fullkomligt fast i beroende när det gäller kapital - och dessutom rätt ofta impotenta. Men... alltså en av de grundläggande behoven hos oss människor är att vi vill försörja oss. Man kan till och med gå på gatan för att få ihop till det man tror man behöver.

De här nya reglerna är nog mest bara till för att flytta gränser. Se till att öka skillnaden mellan de lyckade och de misslyckade. Verkligen inskärpa i folk att makt handlar om pengar. Och att de som har makt kan ha slavar. Hushållsslavar och betjänter som servar med sånt som de "värdefulla" inte själva nedlåter sig till.
Vi måste akta oss noga så att vi inte börjar hata varandra, förtrycka varandra för att känna oss bättre, för att få värde och makt....
Stora klyftor mellan fattiga och rika är en grund för sånt vi nog inte vill tro om oss själva. Krig föds sällan där människor är solidariska med varandra.

Så...Jag måste akta mig för att tro att jag är en bättre människa nu när jag slutat droga, slutat hora och rör mig bland högvälborna blivande jurister. Jag är precis samma Ebba som jag var när jag tog en överdos på en offentlig toa i city. Mina händer passar lika bra för diskhon som alla andra händer.

Nä, nu har jag predikat igen. Eller tänt nån sorts politisk eld.
Må så vara.
Jag tycker ju det jag tycker. Och undrar alltid vad andra tycker.

11 kommentarer:

Jenny sa...

Du har så rätt, de som har bestämt det här är såååå korkade!!! De tror verkligen att folk inte vill jobba, att man är arbetslös för att man tycker att det är skönt att slöa.
Har oxå vänner som har fått säga nej till extraknäck pga detta. Återigen, det är KORKAT!!!
TACK för en suverän blog, har blivit beroende (på ett bra sätt:))!

Sickan sa...

Oh, Ebba, I really, realy like you!!!
Du har så rätt, så rätt...

Anonym sa...

Hej Ebba.
Vi är en grupp på fyra ungdomar som gör ett grupparbete som handlar om att höja problemet om hemlösheten i Stockholms stad. Vi är nu trötta på svar från bittra socialkärringar och undrar om du istället ville besvara några frågor? du får jättegärna höra av dig till sandra.wern@live.se

Anonym sa...

Rätt tänkt och rätt skrivet!! Tyvärr ökar stödet till nuvarande regering med dess instiftande av lagar, skatter och avtal till fördel för de som redan har det ekonomiskt väl beställt. Det betyder att många drar fördel av detta, dvs. de sk nyrika. De andra arbetslösa, sjuka, handikappade och låginkomstagare får det enbart värre...och klasskillnaderna ökar stadigt. Upp till kamp Ebba, bli politiker!

Rosa sa...

Väl rutet!! Har liknande problem på ett hak där jag jobbar ibland. Skriv insändare!

Gråa musen sa...

Precis som jag känner. Ibland är ju ströjobben också inkörsporten till ett mer långlivat arbete. Politikerna har dödat tanken om att kunna jobba sig upp från botten. Alla kan eller vill inte studera och för oss som inte har så mycket utbildning var just hoppa in systemet en chans. Nu har jag ingen chans alls.

Den hemska tvillingen sa...

Håller med och det gör mig så oerhört förbannad att sittande regering hävdar att det är arbetslinjen som gäller och så handlar de på det här sättet. De sitter där på sina höga hästar och sänker skatten för mig och andra högavlönade på bekostnad av den som inget eller lite har. Till årsskiftet ska jag tydligen få ytterligare 250 spänn i lönekuveret av Borg och Reinfeldt och jag undrar i mitt stilla sinne vem som får dra åt svångremmet ett snäpp till för att finansiera mina förmåner. Visst är det trevligt med mer pengar till mig men när jag tänker på hur jag fått tjata mig till extra stöd åt min son under hans skoltid och blivit nekad på grund av att det inte finns pengar så brinner det i huvudet på mig.

Och jag vägrar tro att begrepp som solidaritet och lojalitet är utdöda. Jag är övertygad om att merparten av Sveriges befolkning tycker att vi ska hjälpas åt med bördorna vilket betyder att den som har jobb och är frisk ska dela med sig till den som är arbetslös eller sjuk. Det gör vi genom skatter i det här landet men när jag får lägre skatt betyder det att någon annan får det sämre. Den karamellen smakar inte så bra. Förlåt mitt långa inlägg...men jag blir galen på det här.

Ebba G sa...

Tack för kommentarerna ovan! Jag blir så upprörd så jag spricker när man tar bort människors möjligheter att leva ett människovärdigt liv.
Så länge det finns folk som vill något annat finns det väl ändå hopp!
/Ebba

K-L sa...

Jag håller med på alla plan.

VERA sa...

Märks det var längesedan jag var arbetssökande... Sjuk i tre år och har helt missat de nya reglerna! Helt sjukt ju! Förresten, vill du så tror jag att Jusek har a-kassa för studerande jurister och ekonomer... Billigt under studietiden. Om de nu finns kvar.

VERA sa...

Hej igen! Kollade runt lite och förmånerna för studenter finns kvar... Kika om denna länken fungerar: http://www.jusek.se/templates/JK_SimplePage.aspx?id=53486