torsdag 18 mars 2010

där huden börjar

Läser Karin Långström Winges blog.. idag
och tänker, att det där med att sätta gränser för vad andra får säga och tänka i mina rum, i min blog och i mitt liv är en stor fråga. Och nog borde vara en stor fråga i livet över huvud taget.
Att man har ansvar för både sitt eget och andras livsgränser, åtminstone dem man kommer i kontakt med.

Om jag tillåter folk att trampa på mig, då har jag ju tillåtit dem att bli mina fiender, mina ovänner.
Men om jag sätter tydliga gränser för hur man får behandla mig, då ger jag dem en chans att bli mina vänner. Och om jag ser deras gränser och respekterar dem, då kan jag bli en vän i deras liv.

Och då menar jag inte att gränser är det samma som regler. Jag menar de där gränserna som handlar om känslor av närhet och avstånd, det som reglerar att det känns bekvämt i en relation.

Och jo, då behövs regler ibland, men om gränser och regler är sammanblandade med varandra så man tror att gränser är regler, då blir umgänget snart till en strid om vem som har rätt regler. Och då blir vi så lätt fiender...
Nä, inte är det lätt.

Men alltså - jag har en följare som ligger som ett snusk på min sida. En liten pyttebild som visar att han/hon är följare. Ett naket kön. Och jag spyr på det. Men vet inte hur jag ska få bort det.
Min gräns är överskriden... jag vill inte ha såna bilder på min blog - men jag kan ju inte säga att människan som tillåter såna bilder i sitt liv är en dålig människa. Det vet jag inget om. Det kan vara en av mina vänner. Någon jag gillar.
Men... om vi skulle träffas och jag skulle få tala om hur jag känner inför porr, hur det drar upp en massa skit från hur det var att leva på gatan, att jag vet saker om den verkligheten som är ett helvete att leva med... ja då kanske människan i fråga skulle ta bort sin bild från min sida. Kanske respektera mitt val att leva utan att exploatera mig själv eller andras kroppar.
Och om inte... ja, då vet jag det. Att jag måste hålla mig på avstånd. Respektera gränslösheten genom att hålla mig på så långt avstånd, att det inte går att nå mig.

Så. Då var det sagt.
Avstånd och närhet....Hm.

Ibland måste man fundera över var huden börjar och inälvorna slutar...

Bild: Moses och lagen av Claude Vignon

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fy fan, vad jobbigt - cyberrymdens motsvarighet till telefonflåsare. Någon datorkunnig borde väl kunna tala om hur man kan städa bort den sortens bilder.
Papillon

Cicki sa...

Men visst kan man väl spärra en läsare. Jag tror det i alla fall.

Johnny Andersson sa...

Funkar det inte att helt enkelt surfa dit och berätta det för den det gäller?

Anonym sa...

Fräsig bild av Moses med horn i pannan - de finns där för att bibelöversättaren Hieronymus på 300-talet fattade lite fel och lät honom få horn i ansiktet där texten egentligen säger att att ansikte blivit skinande när han talat med Gud i samband med att han fått nya stentavlor med tio guds bud. Man kan inte umgås alltför intimt med de stora krafterna, se bara på Hulken.....
Säger papillon