fredag 19 februari 2010

färdtjänst till badrummet?Min granne, ni vet hon som bröt lårbenshalsen... hon är numera ordentligt opererad och relativt läkt och pigg. Men i den här vintern kan hon såklart inte ta sig ut. Inte ens gå ett par portar bort till restaurangen. Så vi har ansökt om något som heter färdtjänst och är till för människor som inte ens kan gå ett par portar bort till restaurangen.
Tror någon att hon fick den hjälpen?
Rätt.
Det fick hon inte. Hon är för pigg. Gubevars klarar hon att ta sig mellan säng och badrum. Men... när jag frågade om man fick färdtjänst för att ta sig den vägen... då tystnade rösten i luren. Ja, alltså jag ringde ju upp när vi fick beskedet.
Men vet ni vad hon sa när hon hämtat sig?
Jo...
- Är du anhörig?
- att vad? sa jag.
- ja, är du XX dotter?
- Hon har inga döttrar. sa jag och började ana något.
- vem är du då?
- hur så?
- ja vi kan ju inte fortsätta samtalet om du inte är anhörig.
- vad betyder anhörig då? Att man är släkt? I så fall har vi nog inga vuxna anhöriga varken XX eller jag.
- Det kanske är bäst att jag pratar med XX direkt.
- Men hon har bett mig ringa. Hon orkar inte själv.
- Tyvärr kan jag inte tala med dig om henne, jag har tystnadsplikt.
- För att jag är slängd i käften och kan svara så att du ser hur orimlig bedömningen är?
- Du får hälsa XX att hon får ringa själv.
klick.

Tanten la på?!!!!!
Och jag fick flugfötter.

Och nej, jag berättade såklart inte för min goa granne vad hon sagt. Jag gick direkt till mina böcker. Dom som handlar om socialtjänstlagen och bistånd och sånt. Och så skrev jag ett överklagande - som ska skickas till vem då tror ni? Jo, till tanten som la på luren, och så ska hon skicka det vidare tillsammans med något hon skrivit ihop. Som vi i värsta fall inte får se.
Dessutom, om det är ett komplicerat ärende (som det nog inte är i det här fallet) så finns juridisk hjälp att få inom kommunen.
Här pratar vi om en gammal människa som inte kan gå och handla och bedöms vara både för frisk för att få hemtjänst och för att få färdtjänst. För att hon kan gå på toa själv.... Jamen.

Så är det.
Man ska inte bryta lårbenshalsen samtidigt som man har behov av dagligvaror.

.... och såklart ordnar det sig med mat och dryck och sånt. Jag har inte brutit något. Så ben finns att tillgå.

Bild: Aleksey Motorin

10 kommentarer:

Mångmamma sa...

Visst är det vansinnigt att det ska vara en omöjlighet att "bara vara vän" och få något uträttat.
Många blir stoppade av att de inte är anhöriga!
Heja på, Ebba.
Civilkurage har du näst intill i överflöd, bra där!

Cecilia N sa...

Undrar om man inte kan få ange någon som anhörig trots att man inte är släkt?

Men du sitter närmare regelböckerna än jag.

Heja er!

Kerstins mobila blogg sa...

Sedan färdtjänstlagen särskiljdes från Sociallagen så finns inga sociala/mänskliga/empatiska bedömningsgrunder kvar.
Vilket ju helt uppenbart är alldeles åt skogen!
Din granne har tur som har dig.

MonasUniversum sa...

Jag säger som Kerstin; hon har en himla tur som har dig.

Driv det så långt det bara går.

Man blir så trött när man läser om sånt där.

Anonym sa...

Sverige är ett skitland...jag skäms för att din granne inte får hjälp,men är man förvånad? Funkar nånting nu för tiden?

Cicki sa...

Ja du Ebba, nu börjar du märka av Medelsvenssons dilemmor. Färdtjänsten är ett, sekretessen en annan. Prata färdtjänst kan få mig att gå i taket. Inte för att jag själv behöver någon men jag har vänner som skulle må bra av den tjänsten. Men kan man bara krypa två kilometer till bussen så tycker de att man ska ta den. Sån är lagen.

Sekretessen är ju till för att skydda oss som brukare. Men numera tror jag det är till för att skydda tjänstemännen. De gömmer sig bakom det. Vi hade en granne (M-L)precis som du. Hon hade skelettcancer. Hon hade hemtjänst men den fungerade sisådär så vi hjälpte henne flera gånger om dagen. Eller bara satt med henne och tittade på TV eller pratade. Hon hade inga barn. Den enda släkting hon hade kvar var en syster i Finland. Hon hade varit sambo med en man (R)som gick bort några månader före henne. Han hade barn, som aldrig brydde sig om honom. När R dog så började hans barn springa hos M-L. Hon ville inte ha kontakt med dem eftersom de inte brytt sig om R medan han levde. Men de trodde kanske det fanns något att ärva. M-L hade hemsjukvård. Man får det som cancerpatient. I deras papper fanns jag som anhörig för det ville M-L att det skulle vara så. Hemsjukvården godkände det också. I slutskedet lades M-L in på sjukhus. Vi var där och pratade med läkeren och vi fick veta allt av henne. Jag skulle hålla kontakt med dem på telefon och med besök. Det gick bra i några dagar. Sedan fick jag veta att jag var inte anhörig. R:s dotter, som inte heller var biologisk anhörig, hade sagt ifrån att jag inte skulle få ha kontakt. Så där stod jag som ett fån. När jag fick tag på kuratorn på hemsjukvården så blev hon alldeles förskräckt. Då fick jag veta att M-L avlidit dagen innan och vi hade inte fått veta något. Så kan sekretessen slå när det är som värst.

Jag säger som de andra, din granne är lycklig om har dig. Måtte alla gamla och sjuka få ha en vän som ställer upp och hjälper till.

Biggan999 Svart och vitt sa...

Färdtjänst *s* Jag är för frisk för jag haltar inte när jag går.
Att jag sen inte hade något brosk kvar i vänster knä inte kunde ta mig ut till bussen än mindre komma på den. Har nu ny knäled, hoppas jag snart kan gå utr också, har inte vågat ut på grund av snö, sen köper jag en liten bil så jag kan komma ut och slippa sitta här och uggla

Ebba G sa...

Som jag har förstått det, så är färdtjänst inte längre något som ligger under socialtjänstlagen, det är i stället människor som sysslar med transporter som ska sköta färdtjänstärenden. Som om det var vanlig kollektivtrafik ungefär. Men om man är gammal och sjuk borde det ju vara möjligt att få insatsen som bistånd... SÅ att man klarar sig själv.
Jag ska bråka om det....
och så är jag superglad över alla som kommenterar och ger stöd och glada tillrop. Jag behöver det - och ler stort när jag tänker på mitt liv....!!

Mib sa...

Herregud så vansinnig jag blir på sånt där! Grrrrrrr!!!! Åh snälla du bråka på för alla på denna jord som behöver färdtjänst! Kram vad du är bra!

Anonym sa...

På våra kommunal kontor sitter en hel massa människor som fått till sig att följa Riktlinjer och finns det inga Riktlinjerså skapas dem - vet att det finns "Riktlinjer för riktlinjer"... Vet hur mycket skit de får som tänker själva och inte bara följer order. Fortsätt stida för mänskligheten !
Rakel