måndag 15 februari 2010

Energi och cellpussel

Når man åker tidigaste tåget till senapsstaden kommer man fram i lagom tid till morgonrusningen. Alla bilar spyr ut avgasmoln och folk stirrar framför sig utan att se. Det är rusning med pappmuggar fyllda till brädden med kaffe - till tågen som går till huvudstaden - tåg utan cafévagn.

Men alltså, att komma till Senapsstaden vid halvåttatiden på morgonen är som att vara mitt i en gräshoppssvärm. Ingen ser någon. Alla har bråttom. Utom jag då, som har ledigt till mitt på dagen. Tänkte att det skulle vara halvkul att sitta på Carolina rediviva och läsa nördböcker.
Nä, inte sånadär juridiska grejjer, den litteraturen äger jag själv och har scannat in i huvudet.
Jag tänkte mer på sånt som handlar om hur det blir folk av celler och värme av rörelser. Typ.
Så att det går att svara på frågor av typen
- du Ebba, varför är livet varmt i hela kroppen så att man måste pussa såna man gillar?
eller
- Celler, du vet, Ebba, sånadär bitar man är gjord av. Är dom pusselbitar? Så att man kan sätta fel bit nånstans med våld? Och då blir hela pusslet jättekonstigt med en näsa mitt på magen.

Man måste förkovra sig på djupet för att kunna svara på sånt.
Så Carolinabacken är en flitigt gådd backe vid besök i senapsstaden.

Japp. Så är det!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag brukar fråga min sexåring vad vi ska prata om. Då kan det komma frågor som förmodligen aldrig skulle sluta regna om inte middagen tillslut försvann från tallriken och barnprogrammen började. I går ville hon att jag skulle berätta om hur människan kan tänka, och före det så undrade hon hur man byggde ett hus.

Jag får nog börja planera in regelbundna besök till lärosäten jag med, för snart vill hon veta exakt hur. Men det är så kul att lära sig något för att lära någon älskad. Håller du inte med?

/comvidare

Anonym sa...

Inget är ljuvligare att läsa om fullständigt obehövliga ting som blåsippans fortplantning,romerska akvedukter, rumstidens krökning vid svarta hål och vad sergant Bourgogne upplevde under den stora arméns bittra återtåg i den ryska kölden. På så sätt blir man också rustad för att besvara i alla fall några av alla de kloka frågor som barn kan ställa.
Ring, ring - "Morfar, förklara det där med big bang"........

Papillon (som just har suttit och läst om en essä om General W.H Sleeman,gudinnan Bhowani och hennes trogna tjänare, thugerna, som ströp sin medmänniskor till hennes ära.)

Ebba G sa...

Comvidare - carolina är en guldgruva för alla som vill veta sånt som ingen vet att man kan veta...

och Papillon - jag vet inte om någon någonsin kommer att fråga efter gudinnan Bhowanni och de där thugerna, men om så är fallet kommer jag omedelbart att hänvisa till dig!