lördag 26 februari 2011

Här uppe har man grillparty på vintern.

Jo det är sant. Folk sätter på sig tjocka overaller och en sorts märkliga skor och far ut på en sorts motorcyklar som i stället för hjul har en typ av larvfot som snurrar så att man tar sig fram i tvåhundra knyck liksom ovanpå snömassorna.
Barn stoppar man in i små ombonade kojor som man hänger bakom de motoriserade fordonen. Äkta norrlandsbarn är nästan födda i den sortens kojor.
Sen, nånstans mitt i ingenting stannar man, tar fram en hopfällbar (!) spade och gräver fram en eldplats en och en halv meter ner i snön.  Det tar ett tag för man ska ju gräva en så stor plats att alla ryms liksom nere i något som så småningom ser ut som en mindre swimmingpool. Fast utan vatten då. Där lägger man ut skinn från döda djur. Renskinn alltså. Och så tar man fram sina påsar med råa köttbitar och mjölblandningar som späs med vatten.

Gissa vad man gör med degen?! Jo man snurrar upp den på en pinne och håller den över glöden. Då blir det fralla. Pinnfralla. Smakar bra det.

När solen skiner och det är fem minusgrader i luften kan man stå ut. Eller ska jag vara ärlig så är det bland det häftigaste jag varit med om.
Men när man sitter bakpå och det är arton minus, halvskumt och snöar småspik kan jag ju säga att jag heller sover under en bro en natt.

Erik har såklart en såndär apparat. Och nu har han rotat fram en till för att jag ska köra den och A ska kunna följa med. Hon kan sitta bakom Erik då. Så idag ska jag lära mig det där. Och skaffa körkort. Typ.
Man måste ha förarbevis nämligen. Och numera är somliga Ebbor noga med lagen.
Men alltså. idag ska vi ut ett helt gäng. Och A. får åka bakpå en kompismammas skoter.
Gissa om det känns bra.
Rätt.

Om man slipper brädbitar under fötterna är det rätt OK med norrland.
Typ.

....

Ladda ner bilden och färglägg själv!

http://www.supercoloring.com/pages/dangerous-skiing/

8 kommentarer:

I min värld sa...

Låter häftigt värre det där fast som inbiten skåning nöjer jag mig nog med en vintergrillning på altanen :-)
Ha det mysigt nu i vinterkylan :-)

Mångmamma sa...

Skoter har jag aldrig åkt.
Skidor undviker jag men grillning vintertid är mysigt!

Loppan sa...

Låter helt underbart!!!
Ha en härlig dag i vinterkylan!

Gråa musen sa...

Så mysigt det låter. Men inte tillräckligt för att omvända en sommarböna som mig. Snö är fortfarande både kallt och eller blött. Men tur att vi alla är olika.

Cicki sa...

Är det något jag saknar ifrån mitt gifta liv så är det dessa fantastiskt underbara skoterturer på vårvintern. Man kan åka ut på en sjö, borra upp ett hål och fiska också. Där har du ytterligare en ny erfarenhet att göra....:-) Jag är nästan avundsjuk på dig.

tigerlilja sa...

Läste 'grillparty på vinden'. Jag undrade lite först...

Anonym sa...

Åh, nu blev jag nostalgisk. Vi kunde sitta ute hela dagar och lapa sol, jag och min dotters pappa.

Just den biten känns inte alls kul att ha bytt bort.

viagra online sa...

Denna blogg är sinne blåser. Jag måste erkänna att jag först trodde att det inte hade något intressant att erbjuda, men efter läst några inlägg min uppfattning förändrats radikalt.