onsdag 29 september 2010

främlingsfientligheten och egot

Det finns dom som tror att såna som jag inte kan använda morfin som smärtlindring utan att fastna i missbruk.
Det finns dom som tror att om man är alkoholist så måste man supa sig redlös om man känner lukten av lite vin.
Och så finns det folk som tror, att om man en gång hamnat utanför det vanliga samhället så kommer man att vara dömd till utanförskap resten av livet.
Fördomar kallas det.

Och när myndigheter och andra maktfaktorer gör fördomar till sanningar får det konsekvenser.
Alla missbrukare behandlas som en enda person.
Man har liksom förlorat rätten till individualitet.

Pensionärer, arbetslösa, invandrare, ensamstående föräldrar.... inte är det färre fördomar kring dem än kring oss som en gång började droga? 
Och själv har jag såklart en massa fördomar som rör moderater och människor som har råd att åka till N.Y över dagen för att shoppa....

Korpen och jag hade lite att säga varandra om det där.
Och kom in på det där med religion och kyrkor och så. Och när jag sa att kyrkan var lite som SD.... 
alltså sånt man bara kan viska i gränderna om...
ja alltså, det var då vi kom att prata om det där med fördomar och hur man ser på människor.

Och det var då jag fattade något om det där med främlingsfientlighet. Att nog ingen går fri från den där rädslan för det okända och att man måste se och erkänna sina fördomar för att kunna göra sig fri nog att handskas med sin rädsla så att man inte måste projicera den.
Eller som Korpen sa: Om man inte kan möta varenda människa med respekt och kärlek är man själv sjuk i samma rasism som dem man anklagar för att vara rasister.
...jag tror hon har rätt.5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det är klart att jag har rätt ;)

Anonym sa...

Självklart. Vi föds ju alla med anlag för en lång rad olika rädslor. Något som är bra och som har hjälpt oss att överleva under miljoner år av evolution. Att exempelvis redan som barn ha lätt för att utveckla en rädsla för spindlar har givetvis ett stort överlevnadsvärde om vi måste vistas i en miljö där det finns spindlar som är farliga för oss. Likadant är det med många andra av våra rädslor.
Att vara rädd för främlingar är ju i högsta grad ändamålsenligt om vi föds in i en miljö där främlingar faktiskt utgör ett hot.
Det är när vi utvecklar de här rädslorna i en miljö där de är kontraproduktiva som problem uppstår.
Själv har jag till exempel utvecklat en rädsla för folk som vill göra mig illa. Något som jag upplever att bland annat de främlingsfientliga vill.

Anonym sa...

Har man en gång missbrukat någonting så är det en ständig kamp om att inte åka dit igen. Jag vet inte om jag skulle supa mig dyngrak om jag kände doften av vin men förmodliigen eftersom det är mycket enklare än att låta bli. Jag skulle i allafall aldrig chansa. En gång missbrukare alltid missbrukare sen kan man lära sig att överleva utan missbruk. Men jag skulle aldrig i helvete riskera att åka dit igen genom att vistas där alkoholen flödar. MEn det är ju jag det. Jag kanske var värre inkörd i skiten än vad du var. Hälsar 10 år i skymundan

Ebba G sa...

rädsla för främlingsfientliga människor känns faktiskt som en bra rädsla.... om man handskas med den på ett bra sätt.

Det här med missbruk... jag tror man är olika som missbrukare också. En del kanske inte kan lukta på en kork och andra kanske kan det.
Men kanske till och med missbrukar av olika anledning.
Jag hade ett helvete att tända av och lever med ett jävla sug. Men suget efter ett vanligt liv är mycket starkare just nu och om jag skulle kasta bort barnen, min kärlek och mitt nya liv kostar det mer än vad jag är beredd att offra. Så jag väljer att skrika högt och får hjälp när jag inte tror jag ska klara av det. Berättar öppet att jag är en gammal tjackhora och att jag inte fixar det här själv.
Alkohol har jag aldrig fastnat på. Det är ok för mig att dricka vin, får aldrig lust med mer. Öl skiter jag i numera. Där kan jag fastna. .... så det är nog olika för oss. Orättvist att somliga ska ha det så överjävligt är det. Och jag hoppas att du som levt i skymundan har det bra och slipper skiten!!!

Kraxpelax sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.