lördag 22 december 2012

Sparklådor och att klä ut sig till jul


Gud vad jag har tänkt skriva. Varenda dag har jag sagt att ikväll. Och sedan har det alltid varit något annat. Barn och fastrar (inte mina) och goda vänner och snö.
Det där med snö är en sak för sig.
Jo visst har jag sett snö förr, bott under broar och använt den som vindskydd och förbannat den när den krupit in under sockar och halslinningar och gråtit för att den bränt sig in i märgen när man inte hittat någonstans att sova.
från "Friskapa.nu"


Men snön som faller ner på en garageuppfart har jag aldrig tänkt på förut.
Eller den sorten som packar sig under en barnvagn.
Igår fick jag en spark. En med plastgrejjer under medarna (de där långa metallsakerna man åker på), plastgrejjerna ser ut som smala skidor och gör så att man glider fram överallt. Till och med på tösnö.
Ovanpå sparken finns dessutom en sorts låda som man har barn i.
Den är lite lite för liten att sova i för min sötunge. men hon älskar att sitta i den ändå. Ligga vill hon ändå inte när det är snö att titta på.
Sparklådan är från femtitalet och har suttit på Eriks fasters spark, och Erik påstår att hans faster också har sovit i den när hon var baby. Här uppe i norr slänger man ut ungarna när dom ska sova middag. Och då är en sparklåda bättre än en vagn sägs det. Man fodrar den med renskinn och fårskinn och sånt och på med mössa och ylletröja och overall. Ner i lådan och ut i minus tjugotvå. Finfina lungor blir det. Sägs det. Men jag vet inte... gränsen för utesömn, jag tror det räcker med minus tolv. Faktiskt. Jag har sovit utomhus när det varit tjugo grader och det är ett helvete för näsan fryser ihop liksom.

Men i alla fall är den där sparken och sparklådan fantastiska saker när man måste röra sig där ingen har plogat och det har fallit ner sisådär en halvmeter snö på en gång liksom.

Och så är det ju jul också. Ungar kan bli som tokiga när det pratas om jul. Sen frågar man dom varför dom blir tokiga och det vet dom ju i allmänhet inte. Men min skolflicka vet ju allt så det är klart att jag frågar henne och får kloka svar.

- Jo sörru, alla som blir tokiga ser ut som att dom blir tokiga men det blir dom inte. Tomtar är inte tomtar heller för att dom ser ut som tomtar. Dom klär ut sig. Man ska göra det på julafton. Och före julafton klär man ut sig till en tokig.

Jahaja. Då vet jag.

Man klär ut sig till en tokig. Och köper konstiga ingredienser till maträtter man aldrig skulle äta om det inte vore för att man klätt ut sig till en såndär tokig. Och fnattar omkring i butiker och låtsas vara helt utarbetad medan man hittar på att man har bråttom och måste använda armbågarna för att tränga sig fram bland andra som spelar tokspelet.

- Jamen du, det kostar ju en massa pengar. Kunde man inte vara lite tokig utan att behöva betala för det?
- Jodå. Man kan bli religiös sörru. Då får man gå till jesusbarnet och glittra med ögonen.
- Va?
Mm. Vi gick till kyrkan när vi var i skolan och då tittade vi på Josef och Maria och deras unge som en annan var pappa till. Som för oss. Att vi har andra pappor. Och fröken sa att dom som gillar Jesus är väldigt glada på julafton och köper julklappar till den där dockan.
- Jamen det kostar väl också pengar.
- Ja såklart. Men då behöver man bara köpa en liten napp eller nåt. Småungar behöver ju ingen I-pad. Inte ens en mini.

Nej just det ja.
Man behöver inte köpa Ipad till jesusbarnet.
Och det finns gratis julappar. Så man behöver inte ens köpa en napp.


Det är mycket det här med jul. Men sparklådan fick vi ärva i alla fall!

3 kommentarer:

Cicki sa...

God jul på dig Ebba och till hela din familj. Blir nästan nostalgisk av att ungar i norrland behöver sova ute. För det behöver de, och blir friska av det. Speciellt när de ligger i sparklådor inlindande i en massa gosigt. Så var det för mina barn. Har dottern och svärsonen här. Dottern och jag har inte firat jul ihop på femton år. Så blir det när man inte klarar att leva kvar med deras pappa. Ibland måste man bara gå. Och får avstå jularna med sina barn. Nu är de så stora att de gör som de vill. Det är bra för gamla mammor som längtat och gråtit i smyg alla andra jular.

Ebba G sa...

Tack Cicki. Och grattis till jul med dotter och allt! Hoppas det blir en skön jul för er!

Cecilia N sa...

Norrländska bekanta flyttade med bäbis till USA. Och ungen sov ute. Tills grannarna fick spunk och hotade med polisen.