lördag 27 november 2010

stake

Det finns saker jag inte vill veta.
Och annat jag vet som jag inte tycker om. Det här med ljusstakar tillexempel.
Att om man skulle använda elen som går åt till alla adventsstakar i statliga och kommunala och kyrkliga hus till att värma upp baracker eller hus eller lägenheter så skulle det räcka till alla uteliggare.
Typ.
Fan vad jag blir arg.
Och så ska man kasta ut folk på gatan för att dom är sjuka. Och samtidigt slåss för att få ha kvar sin elstake i fönstret på jobbet.
Hur fan går det ihop?

10 kommentarer:

Mångmamma sa...

Just det här är faktiskt en av anledningarna till att jag ogilla alla julbelysningar överallt.
har inte riktigt hjärta i kroppen att ha adventsljusstakar hemma ens.
i alla fall inte av el.
däremot slösar jag med levande ljus, till och med i julgranen!
Dessutom är det vackrare, tycker jag!

Anonym sa...

Håller med Mångmamma! Numera har jag inte julgran, men tidigare var dessa fyllda av el-ljus. Minns när jag växte upp, jularna tillbringades oftast hos morfar, alla barn och barnbarn var där. Då var det levande ljus i granen. Vet att mamma sa på gamladar att det var konstigt det aldrig hände nåt med alla levande ljus. Men vi var kanske vana, hade respekt...
Ha en skön helg Ebba!
/Småländskan

Gråa musen sa...

Hm. Personligen tycker jag inte att det ena utesluter det andra. Sverige är ett rikt land på många sätt. Reinfeldt skryter om att Sverige har bättre statsfinanser än någonsin. Så jag tror nog att Sverige har råd med att både sprida ljus i mörkret via adventsstakar och få plats i budgeten för dem som fryser. Det handlar nog mer om att få till det på dagordningen på våra politikers bord. De ensamma utstötta frysande eller sjuka har inte så mycket ork eller hög röst själva. Så vi som kan får väl skrika i deras ställe. Men jag håller med om att alla blivit mer eller mindre galna i antalet ljusstakar. När jag var liten hade man en i hela huset. Nu ska varje fönster prydas. Men en vill jag nog ha ha att tända i köket om morgonen. Den var min mormors och är ett kärt minne i vintermörkret. Men som sagt Det ena utesluter inte det andra. Jag har råd att gå ner med mat till dem i stan på bänken också. Då har nog Reinfeldt plats i budgeten med.

MonasUniversum sa...

Det går inte ihop alls. Och under tiden jag funderar på orättvisorna, så är jag en dubbelmoralist som tänder alla ljusstakar och annat som hör julen till.

Och inte fan hjälper det att jag har 6 av samma nummer av Situation Stockholm hemma. Man kan liksom inte döva sitt samvete med små insatser. Hur gärna man än försöker inbilla sig det.

Ebba G sa...

Mona . det är inte det att folk i allmänhet har elektriska grejjer som stör mig. Du har väl betalat skatt för dom antar jag. Så då bidrar du.
Det är att staten, kommunerna. landstingen, kyrkorna... ja du vet, såna som säger att dom ska spara så inihelvete på folk som inget har.... Ja du förstår nog.
Och ja, jag vet att dom knappt får fikabröd längre - också i domdär husen sparar man på dom anställda som har minst. För representera får man ju, med dyra pengar.
Du vet, jag är inte någon gnällkärring när det gäller att var och en ska ha det bra. Det är inte det....
Att du köper tidningen är faktiskt bra för dom du köper av. Så du kan vara nöjd med det.
Men samvetet.... det har med andra saker att göra.

MonasUniversum sa...

Nä Ebba, man ska inte vara nöjd för man kan alltid göra mer. Alltid. Det är bara fråga om prioriteringar.

Inka sa...

Jag lovar att släcka alla ljusstakar jag ser och dessutom skälla på de ignoranta skitstövlarna Om du kommer tillbaka till Poeter nu och kollar in stjärnan vid sidan av ditt namn och inser hur in i helvete begåvad du är.

/Inka

Raggoparden sa...

Det här med energi är en komplicerad historia (skriver jag med risk för att verka vara en knäpptant som sitter och fabricerar obegripliga kommentarer halv två på natten) som inte tar slut, och om det kan vara någon tröst så omvandlas ljus till värme.
Så åtminstone de offentliga institutionernas inomhusbelysningar är inte så slösaktiga som det kan verka.
Har de termostater på radiatorena så går det åt mindre energi i den änden när de sätter igång adventsljusstakarna.
Utomhusljuset är en annan sak, men numer är det åtminstone mest LED-lampor i träden.

Fast givetvis håller jag med dej i sak..

Toril sa...

Ja visst tusan undrar man...

Mib sa...

Ja såna saker har jag undrat över i många år. När man ställer frågan får man höra att det är olika budgetar... men vad hjälper det? Konstigt svar, det är ju samma verksamheter...