fredag 24 december 2010

jul och sånt

Förrförra julen bodde jag med en karljävel som gav mig pulver mot att han fick det han ville i sängen. Plus att jag skulle fnaska ihop skiten när hans affärer gick dåligt.
Lägenheten vi bodde i var egentligen ett gammalt tandläkarställe. Det fanns uttag med skyltar och en gammal tandläkarstol. Mellan två av rummen var det frostat glas i stället för väggar. Och på dörren fanns en gammal skylt där det stod "Tandläkare Fritzon" Det var ett rivningshus och om man bodde där var man hemlös. Men hade lägenhet ändå tills någon kom på att man bodde där. Underligt nog fungerade både el och vatten. Och toaletterna också. Men gasen var avstängd så man kunde inte laga mat om man inte hade en lös elspis. Det hade vi inte.
Men julmat ville vi ha ändå.


Det var inte så svårt att fixa, inte så att någon lagade den, nejdå, vi köpte den inte heller. Men hämtade den gratis under ytterkläderna i närmaste ICAbutik. Jag tog skinkan helt öppet och stoppade den under jackan, höll mig om magen och gick rätt ut genom kassan som om jag var gravid och kissnödig.

Sillsalladen fick jag lite senare i en bytta över disk, tog med mig lite köttbullar och en burk senap på vägen och gjorde mig ingen brådska genom en annan kassa. Helt öppet.
Minns faktiskt inte vad det smakade.
Men jag minns att snubben jag bodde med smakade gammal jävla snus.

Den här julen bor jag i en lägenhet på väg till en annan.
Och mannen jag älskar smakar som en karl ska smaka. Gott.
Skinkan har jag själv både kokat och griljerat och sillsalladen är från restaurangen precis som köttbullarna.
Kartongerna står på rad i hallen och julmaten har vi burit till världens bästa granne som kompletterade med julmust och gröt.

Det kanske inte är så konstigt att tårarna rinner. Och fryser fast på kinderna. För att jag måste ut och kolla folket som går förbi och ser ut som om dom inte har någonstans att värma sig. Fast det har dom.

Och paketet jag fick innehöll lika mycket kärlek som de paket jag själv gav bort.

God jul hörrni!
Riktigt god jul!

12 kommentarer:

Osloskånskan sa...

God Jul Ebba!

Cecilia N sa...

En riktigt God Jul till dig också!

Efter att ha läst här så blir jag beklämd av Karl-Bertil Jonsson. När den visades för första gången för, vad var det nu ...36 år sen? ... så var den inte så aktuell som du fått mig att förstå att den återigen är.

Dvs, han beklämmer mig inte. Men att hans omvärld återkommit.

Den hemska tvillingen sa...

God jul!

Cicki sa...

God Jul, Ebba.

Fast vi egentligen inte känner varandra så blir jag lycklig över att den här julen är annorlunda för dig än vad förrförra julen var. Även fast jag vet att det är så, så vill jag inte att någon ska behöva vara ensam, hungrig och frusen. Aldrig någonsin och speciellt inte till julen.

Lena Hasselborg sa...

Ta vara på dagarna och njut av julhelgerna och alla dagar som komma skall.

Strandtrift sa...

God jul, fina Ebba.

Anonym sa...

God Jul till dig också! Hoppas att julskinkan var saftig och god (och skulle man i så fall kunna kalla det för nybörjartur? Var det din första skinka? Själv har jag inte kommit så långt, har bara ätit andras. Och ju fler år som går, desto mer nervös blir jag...)

Jan sa...

"Ett underverk, ett herrans underverk." God Jul önskar Jan

Ebba G sa...

God fortsättning alihop - har jag lärt mig att man ska säga. Fast jag menar det.

Cecilia - jag tror aldrig Karl-Bertils verklighet varit inaktuell men nu verkar det som om den blir synlig (och fler hamnar där) igen. Tage D. var en riktig politiker. Egentligen.

Cicki - Det där med att gilla att andra mår bra är nog det bästa som finns. Känner igen den lyckan.

Personlighet - Nej det var inte första skinkan.... du vet, jag jobbar på restaurang....visserligen har vi inte julbord, men skinka kokas och griljeras till smörgåsbrickan till jul - och annars med för den delen - men då griljeras den inte som på jul. har nog blivit rätt bra på det där med mat jag....

Jan- ..och en massa hårt arbete. Faktiskt.

Kram allihopa!

I min värld sa...

God Jul fina du!

Bikermannen sa...

Hej Ebba

Fann din blogg genom en massa länkande fram och tillbaka. Och gissa vad glad jag blev när jag fann den.
Har läst igenom dina inlägg och de kommentarer som du får av dina läsare och känner mig med ens mycket gladare. Jag ska återkomma så ofta jag kan (ensamstående med en liten underbar son så det blir inte mycket tid över=) för att följa dig och din familjs öde.
Jag vill ge dig en riktigt stor nyårskram och önskar dig ett riktigt gott nytt år!

Ebba G sa...

Hej Bikerman, välkommen. Och gott nytt...